Modul 1:

PRIPRAVA IN SPREMLJANJE CILJNE POPULACIJE

TRANZICIJSKI INDIVIDUALIZIRANI PROGRAM

Za vsakega posameznika, vključenega v projekt, se sestavi Tranzicijski individualiziran program, ki vsebuje močna področja vključenega posameznika, njegove interese in življenjski načrt.

PRIPRAVA IN SPREMLJANJE

Za vsakega predstavnika ciljne populacije je izbrana primerna inovativna oblika dela, ki jo opravlja ob pomoči mentorja in postopno  pridobiva na samostojnosti. Vključene učence se spodbuja k prevzemanju odgovornosti, kar utrjuje razvoj kompetenc in delovnih veščin za zaposlitev. Ob delu pridobivajo konkretna znanja, ki so potrebna za vključevanje v delovni proces ter izoblikovanje primerne inovativne oblike dela.

Tranzicijski individualiziran program omogoča sprotno evalvacijo, prilagoditve in morebitne spremembe.

DELAVNICA - intervju

Učenka Blažka si zelo želi delati na radiu. Začela je pridobivati prve izkušnje.

V oktobru 2021 je pripravila intervju s športnikom Tinetom Lavrenčičem. 

Njegove odgovore je zapisala. Objavila jih bo v šolskem glasilu Studenček.

 

DAN ODPRTIH VRAT NA BIOTEHNIŠKI ŠOLI V ŠEMPETRU

3. decembra 2019 se je Ljubica udeležila dneva odprtih vrat na Biotehniški šoli v Šempetru pri Gorici, da bi spoznala možnosti za nadaljevanje svojega izobraževanja. Dijaki so pripravili dobro vzdušje za obiskovalce. Zvok harmonike nas je pripeljal do avle, kjer so dijaki prodajali svoje izdelke, kot npr. med, zeliščne čaje, pecivo, suho sadje. Bili so tudi na voljo za pogovor in dodatna pojasnila v zvezi s predstavitvijo programov, ki je sledila. Ljubica se je udeležila predstavitve programa »Pomočnik v biotehniki in oskrbi«. Predstavitev je vodila profesorica Tanja Malik in dijak drugega letnika programa. Sledil je voden ogled šole, kjer so obiskovalci lahko sodelovali v različnih delavnicah, ki so jih pripravili dijaki Biotehniške šole. Učenka si je ogledala vse delavnice, sodelovala je pri pripravi domačega masla in predelavi volne.

Mentorica Špela Sluga

OBISK VDC

Zadnji dan v mesecu januarju sva z učenko Ljubico iz 8. razreda odšli na ogled Varstveno delovnega centra (VDC) Vipava, da bi Ljubica bolje spoznala delovanje centra in tamkajšnje varovance. Bil je lep sončen dan in dobre volje sva se odpravili proti centru, ki je od našega CIRIUS-a oddaljen le par minut hoje. Sprejela naju je socialna delavka ga. Darja Potočnik, varovanci pa so nama postregli čaj in piškote. Ga. Darja je predstavila delovanje centra in se z Ljubico pogovorila o njenih poklicnih interesih. Pokazala nama je izdelke, ki jih izdelujejo v centru in vitrino, kjer so razstavljeni. Nato je učenka spoznala varovance in se jim pridružila pri aktivnostih, ki jih v centru izvajajo. Zaposlena ji je pokazala, kako se izdeluje gobelin in Ljubica je preizkusila svoje ročne spretnosti. Pomagala je tudi zapirati pokrovčke, ki jih varovanci pripravljajo za podjetje, ki proizvaja šampone. Varovanci so bili zelo prijazni in so poskrbeli, da se je Ljubica dobro počutila pri njih. Med delom smo prijetno klepetali, zato je čas hitro minil. Povabili sva jih na obisk k nam v CIRIUS in vabilu se bodo z veseljem odzvali, saj je večina varovancev iz VDC Vipava bivših učencev iz CIRIUS-a in jih do naše šole vežejo lepi spomini. Z veseljem bodo prišli tudi nastopat za naše učence s svojo glasbeno skupino »Lajna«.

Mentorica Špela Sluga

TRŽNICA IZDELKOV

V sredo, 15. 12. 2021, in v torek, 21. 12. 2021, smo pred TIC Vipava postavili stojnice, na katerih smo razstavili izdelke, ki smo jih izdelali v okviru PDU. Seveda pa so se le-tem pridružili izdelki tudi vseh ostalih učencev CIRIUS Vipava.

Obiskovalci so lahko izbirali med različnimi božičnimi okraski, voščilnicami, škratki, torbami, tekači … V decembru 2021 pa nekaj teh izdelkov lahko najdejo na TIC Vipava. Hvala ge. Barbari Repovž in ostalim zaposlenim na TIC Vipava, ki so vedno pripravljeni za sodelovanje z nami.

Izdelke smo ponudili tudi v avli našega Centra.

Učenci, vključeni v PDU, so se lahko pohvalili s svojimi voščilnicami, koledarji, notesi, mili, zeliščno soljo, božičnimi piškoti in z božičnim čajem.

Na stojnicah so v sredo sodelovali učenci: Ema, Žan in Blažka, v torek pa Lea in Jasmina.

 

 

V decembru 2021 so za stojnico učenci izdelovali različne izdelke: zeliščno sol, voščilnice, božična mila, koledarje, notese, božične piškote, sušili in pakirali smo čaj: meta, melica, žajbelj.

V maju 2021 smo v CIRIUS Vipava pripravili tržnico izdelkov (kopalna sol, zeliščna sol, voščilnice, notesi).

 

V četrtek, 12. 12. 2019, smo v Lavričevi knjižnici Ajdovščina predstavili naše izdelke in jih za prostovoljni prispevek podelili z obiskovalci knjižnice. Tam ste lahko videli voščilnice, koledarje, nakit, zeliščno sol, jabolčne krhlje in še in še …

Fotografije lahko vidite tudi na spletni strani knjižnice: http://www.ajd.sik.si/fb-galerija/?aid1=1187599124618447

Hvala vsem, ki ste nas podprli.

Modul 2:

INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA TEHNOLOGIJA

TIC Vipava

Klaudijina fotografska razstava je v septembru 2021 zaradi gradbenih del prestavljena v prostore CIRIUS VIPAVA. 

Na TIC Vipava si lahko ogledate razstavo naše učenke Klaudije Gavrilove. Razstava njenih fotografij prikazuje znamenitosti Vipave. Tam lahko dobite tudi razglednice Vipave in koledar, ki so nastali iz fotografij naših učencev: Klaudije Gavrilove in Andreja Korena.

V decembrskem času bodo smrečico na TIC Vipava krasili okraski, na katerih so pečat pustili naši učenci.

Hvala TIC Vipava za sodelovanje.

 

LAVRIČEVA KNJIŽNICA AJDOVŠČINA, KRAJEVNA KNJIŽNICA VIPAVA

V novembru 2021 smo Klaudijino razstavo prenesli v Krajevno knjižnico Vipava.

Hvala vsem zaposlenim, ki so nam omogočili pripravo razstave v njihovih prostorih.

Klaudija pa še naprej fotografira in ustvarja.

 

 

Klaudijina fotografska razstava je v septembru 2021 zaradi gradbenih del prestavljena iz TIC Vipava v prostore CIRIUS VIPAVA. 

 

DEJAVNOSTI

Šolsko leto 2021/2022:

Klaudija ustvarja portret za svojo knjigo, pripravlja motive za voščilnice v programu Slikar. Pri tem je zelo uspešen tudi učenec Andrej.

Učenci pripravljajo voščilnice, opremljajo kuverte z žigi in nalepkami. Tudi na izdelke, ki bodo na stojnici v decembru 2021 opremljajo z nalepkami. 

Učenci pripravljajo tudi notese in koledarje za stojnico. Fotografije in tabele v njih sta pripravila Andrej in Klaudija. Pri uporabi rezalnika papirja in aparata za spiralno vezavo pa sta bila uspešna Mark in Tamara.

 

Šolsko leto 2020/2021:

Klaudija Gavrilova zelo vestno pripravlja risbe ter besedilo za pripravo svoje prve slikanice.

Njeno razstavo fotografij pa smo iz TIC Vipava prenesli v prostore CIRIUS Vipava.

 

Klaudija je v mesecu maju 2021 s svojimi fotografijami sodelovala na natečaju “Vipava v fotografiji”, ki ga je organiziral Zavod Madinat.

S svojo fotografijo je dosegla odlično 2. mesto.

Poglejte si na spletni strani:

https://www.mojaobcina.si/e_izdaje/ajdovscina/Latnik_232_JUNIJ_WEB..pdf (str. 23)

https://www.mojaobcina.si/vipava/novice/nagrajenci-natecaja-vipava-v-fotografiji.html

in

https://zavodmadinat.blogspot.com/2021/05/nagrajenci-natecaja-vipava-v-fotografiji.html

Sodelovala je tudi na fotografskem natečaju Fotovizije 2021: RAVNOTEŽJE (Javni sklad za kulturne dejavnosti).

Poleg tega ustvarja in pripravlja svojo knjigo.

Andrej Koren je že v lanskem šolskem letu in v času pouka na daljavo ustvarjal animacije s katerimi je obogatil Dan odprtih vrat CIRIUS Vipava (20. februarja 2021) in pripravil predstavitveni film CIRIUS.

Z animacijami je obogatil tudi Strokovni posvet projekta, ki smo ga vključeni v projekt pripravili 14. 4. 2021.

Izjave učencev

MARK RUSTJA

JAZ SEM MARK. VKLJUČEN SEM V PROJEKT PDU. V LANSKEM ŠOLSKEM LETU SEM SKUPAJ Z MENTORICO TINO, DOMINIKOM IN ALEKSOM UREJAL OKOLICO V KAMPU TURA IN SKRBEL ZA PRAVILNO LOČEVANJE ODPADKOV. LETOS PA BOM OPRAVLJAL PISARNIŠKA DELA. RAZNAŠAL BOM TUDI POŠTO. DANES SEM UNIČEVAL DOKUMENTE.

KLAUDIJA GAVRILOVA

Učenka Klaudija pridno pripravlja novo razstavo. Svoje fotografije tokrat tudi nariše ali naslika.

ANDREJ KOREN

Učenec Andrej pa je pravi mojster v pripravi različnih animacij. Le-te ustvarja tudi v prostem času doma. Poglejte na primer njegovo voščilnico za rojstni dan: VOŠČILO.

Naša učenka Lea je v okviru Modula 2 pridno pripravljala predstavitev svoje družine. S pomočjo programa PowerPoint je predstavila svojo družino in nam zaupala svoje želje, ki si jih želi uresničiti v prihodnje.

E – TOČKA

Urejamo tudi E-točko in oglasno desko v avli centra CIRIUS.

 

Modul 3:

OBRTNE STORITVE

AVTOHIŠA LAVRENČIČ

Šolsko leto 2021/2022

Učenca Lan in Aleks natančno počistita službene avtomobile v CIRIUS Vipava.

Lan pa odhaja na delo v avtohišo Lavrenčič.

LAN COLJA: Delo v avtopralnici

“Letos tudi jaz delam v projektu PDU. Vsak torek perem avte v avtopralnici v Ajdovščini. Z mano gre Špela.

Najprej pozdravim zaposleno v pisarni Polono. Je zelo prijazna in včasih mi skuha čaj.

V šolskem letu 2021/2022 je v avtohiši Lavrenčič z delom pričel Lan Colja. Pridobiva izkušnje z delom v avtopralnici.

Potem grem v avtopralnico. Tam dela Iztok. Iztok mi je pokazal, kako globinsko opere avto.

Jaz posesam avto, počistim armaturno ploščo. Potem namilim avto, Iztok pa ga opere z baromatom.

Na koncu posesam in očistim avtomobilske predpražnike in jih dam nazaj v avto.

S Špelo pozdraviva vse zaposlene in se odpraviva nazaj v šolo.

Delo mi je všeč. Najraje sesam avto. Sedaj nekaj časa ne bom odhajal na delo zaradi korona virusa, upam da kmalu spet nadaljujem.”

 učenec Lan Colja

V petek, 15.11., so imeli v Avtohiši Lavrenčič veliko dela, saj je bil zadnji dan za menjavo letnih gum na zimske. Mateja je opazovala mehanike, kako zamenjajo gume, pokazali so ji tudi, kako ločimo med letnimi in zimskimi gumami.Nato je Mateja v avtopralnici posesala avto in dobila pohvalo za dobro opravljeno delo.

Mateja ob vsaki delavnici v Avtohiši Lavrenčič pridobi več in več izkušenj.

Mentorica Špela Sluga

 

LAVRIČEVA KNJIŽNICA AJDOVŠČINA

V maju in juniju 2021 z delom v Lavričevi knjižnici Ajdovščina pričenja Mark Rustja. V knjige lepi nalepke in jih opremlja z žigi. Preizkusil se je tudi v zavijanju knjig s samolepilno folijo.

 

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina v  šolskem letu 2019/2020 delovne izkušnje pridno nabirata Lenka in Maruša. Hvala g. Arturju Lipovžu, ga. Mariji Bajc in ostalim knjižničarkam in knjižničarjem za prijazen sprejem in pomoč.

Dekleti sta svoje izkušnje kar sami opisali:

Maruša:

“Tudi v tem šolskem letu sem vključena v projekt PDU. Letos pa ne hodim več delat v podjetje TAXA, ampak hodim v Lavričevo knjižnico Ajdovščina. Gospa Marija nas vedno prijazno sprejme in pripravi delo. Velikokrat urejam slikanice po abecedi, najraje pa opremljam knjige za odpis: v knjigo dam žig z napisom ODPISANO in z datumom odpisa, na zadnjo platnico pa nalepim nalepko z napisom ODPISANO GRADIVO.Vem, da je zame dobro, da poskusim kaj novega izven centra, zato se potrudim, da na delo odhajam čim bolj dobre volje. Zelo rada drugim povem o svojih doživetjih. Najbolj je zanimivo takrat, ko naju z mentorico Adrijano preseneti dež ali burja.”

Lenka:

“Že tretje šolsko leto pridobivam delovne izkušnje v Lavričevi knjižnici Ajdovščina. Gospa Marija mi vedno pripravi zanimivo delo. V knjižnici urejam slikanice po abecedi, s samolepilno folijo zavijam nove knjige, izrezujem motive za ustvarjanje na urah pravljic, opremim knjige, namenjene za odpis, z žigom in nalepko, seznanila sem se tudi s posebnim programom, s katerim sem preko računalnika vnašala prenovljene knjige v sistem. Najraje zavijam nove knjige. Takrat sem v pisarni gospe Marije. Zelo lepo je skupaj z njo po opravljenem delu popiti kakšno kavico.”

Maruša ureja slikanice po abecednem vrstnem redu, pripravlja knjige namenjene za odpis, Lenka pa nadaljuje z lanskim delom: ureja slikanice, zavija nove knjige s samolepilno folijo, pripravlja material za ure pravljic, pripravlja knjige namenjene odpisu, označi knjige v posebnem programu na računalniku.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

Maruša se je v tednu splošnih knjižnic (18. 11.2019– 22.11. 2019) udeležila tudi dogodka v Lavričevi knjižnici Ajdovščina (http://www.ajd.sik.si/events/teden-splosnih-knjiznic-18-22-novembra/). Skupaj z Lenko sta tam dobili priložnost za brezplačen vpis novih članov. Obe si veselo sposojata knjige in jih prebirata v prostem času.

TAXA AJDOVŠČINA

V maju in juniju 2021 z delom v podjetju TAXA nadaljujeta učenca Lea Kranjc in Andrej Koren. Opravljata pisarniška dela: luknjata, spenjata in fotokopirata dokumente in jih spravljata v registratorje. Preizkusila sta tudi nov uničevalec dokumentov. 

 

Mateja je v šolskem letu 2019/2020 dobila novo sodelavko pri pridobivanju delovnih izkušenj v podjetju TAXA. Namesto Maruše z njo odhaja Lea. Dekleti sta postali pravi administratorki. Hvala ga. Meti Mržek in ostalim zaposlenim za prijazen sprejem.

Naši dekleti sta pri delu natančni in dobre volje.

Delo v podjetju TAXA je spoznaval tudi učenec Andrej.

AGROMARKET VIPAVA

V šolskem letu 2021/2022 se nam je pridružil še en delodajalec. To je trgovina Agromarket Vipava. 

Najlepša hvala predsedniku Kmetijske zadruge Vipava, g. Alešu Kosovelu, za sprejem in seveda gospe Stanki in vsem zaposlenim, ki nas prijazno sprejmejo in pripravijo dela, primerna za naše učence.

Trenutno poklic trgovca spoznavata učenca Mark in Dominik.

Trgovina DM

Naši učenci se aktivno vključujejo tudi v delovni proces v trgovini dm. Hvala vsem zaposlenim, ki so našim učencem omogočili tudi to izkušnjo. Naša učenka Ema Škrlj pravi takole:

Na delo odhajam v trgovino DM v Ajdovščino. Tam polnim police in pogledam, če je kakšnemu izdelku pretekel rok uporabe. Najraje sem pri policah s kozmetiko in modnimi dodatki. Delo opravljam rada in vse mi je všeč. Zaposleni so prijazni in vedno dobre volje. Naslednje leto bi še hodila, ker se počutim pomembno, da tudi jaz hodim v službo.”

 

 

 

OBČINA VIPAVA

S šolskim letom 2021/2022 je v pisarniški stol sedla Tamara Kavčič. Z veseljem opravlja pisarniška dela: zlaga dokumente po vrstnem redu, jih opremlja z žigi. Česa vsega se bo še novega naučila, vam sproti sporočimo.

Učenec Andrej v šolskem letu 2019/2020 pridno nadaljuje z delom na občinski upravi v Vipavi. Zahvaljujemo se gospodu županu Goranu Kodelju in gospe Majdi Sever za prijazen sprejem.

Andrej pridobiva različne socialne in delovne veščine: razvršča dokumente po številkah, po kronološkem vrstnem redu, opremlja ovojnice z žigi in nalepkami, natisne različne dokumente, naslove na kuverte, ureja dokumente v ustrezne mape, uničuje dokumente. Andreju delo gre delo zelo dobro izpod rok.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

FRIZERSKI SALON KLARA

Ema je v šolskem letu 2019/20 pričela z delom v Frizerskem salonu Klara v Ajdovščini. Frizerka je Emi najprej pokazala, kje hrani razne delovne pripomočke: sušilniki za lase, barve za lase, barvno paleto, brisače in krtače. Nato je Ema opazovala, kako frizerka umije lase in katere šampone uporablja. Ema je nato modelu posušila lase in spletla kito.

Najlepša hvala ga. Klari Lavrenčič za prijazen sprejem v njenem frizerskem salonu.

Mentorica Špela Sluga

Naši Emi gre vedno bolje in bolje …

 

PRALNICA V DIJAŠKEM DOMU ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE VIPAVA
Mojca bo pridobivala delovne izkušnje v pralnici Dijaškega doma Škofijske gimnazije Vipava. Začela je z delom v pralnici CIRIUS-a, kjer so ji perice pripravile krpe za likanje, sedaj pa že nadaljuje z delom v Dijaškem domu.

Hvala ravnatelju ŠGV, g. Vladimirju Anželu, vodji Dijaškega doma, ga. Ivici Čermelj, in seveda vsem zaposlenim v pralnici za prijazen sprejem naše učenke.

Klekljanje KETE

Ljubica je izrazila željo, da bi v okviru projekta izdelovala nakit.
Ljubica je obiskala atelje unikatnih izdelkov Stvari v Ajdovščini in začele z ustvarjanjem. Ljubica je ustvarila izdelke iz FIMO mase, gospa Jana pa ji je predstavila tudi, kako se izdeluje klekljane uhančke. Hvala Klekljanje KETE za pripravljenost deliti izkušnje z nami.

Na njihovi facebook strani si lahko preberete, kako pridna je bila Ljubica in si ogledate tudi prispevek, ko je bila pri njih snemalna ekipa INFODROMA: https://www.facebook.com/search/top/?q=klekljanje%20kete&epa=SEARCH_BOX

Mentorica Špela Sluga

DELO v CIRIUS Vipava

Tudi v šoslem letu 2021/2022 veliko delovnih izkušenj pridobimo v našem centru. Sodelujemo z zaposlenimi v pisarnah, kjer Lea, Andrej in Katarina uničujejo dokumente, plastificirajo, fotokopirajo. V šolski knjižnici pa Lea ureja knjige, jih zavija s samolepilno folijo ter jih opremlja z nalepkami.

Ker nam je Koronavirus Covid – 19 zopet zaprl poti do delodajalcev, smo se v šolskem letu 2020/2021 dogovorili za sodelovanje v računovodstvu našega CIRIUS Vipava, v šolski knjižnici in pri hišnikih.

Lea in Mark v naših pisarnah pridobivata različne delovne veščine: razvrščata dokumente po številkah, po kronološkem vrstnem redu, luknjata dokumente, jih vlagata v registratorje, jih zvijata in vlagata v ovojnice, opremljata ovojnice z žigi in nalepkami, natisneta različne dokumente, naslove na kuverte, urejata dokumente v ustrezne mape, uničujeta dokumente. Delo jima gre zelo dobro izpod rok.

Mark v sodelovanju s hišniki obnavlja star stol, Lea pa se je povezala z našo knjižničarko in čisti knjige ter jih opremlja z nalepkami.

Modul 4:

SKRB ZA OKOLJE

KAMP TURA GRADIŠČE

Naši fantje (Mark, Aleks in Dominik) pridno praznijo koše za ločeno zbiranje odpadkov v prostorih CIRIUS, skrbijo za zbiranje zamaškov ter odhajajo na delo v Kamp Tura, kjer dela potekajo skozi celo leto.

Delo, ki ga opravljajo v Kampu Tura, je usmerjeno v pomoč pri urejanju okolice kampa (urejanje parcel za kampiranje, čiščenje grmičevja in rož, čiščenje igrišča, odstranjevanje plevela, pometanje, pobiranje kamnov, grabljenje odpadlih listov ipd.). Za nagrado jim gospa Bojana vedno skuha kakav in postreže s priboljški.

Mentorica Tina Koren

JESENI

POZIMI

 

SPOMLADI

Fantje se po skrbno opravljenem delu družijo z gospo Bojano, ki se ji zahvaljujemo, da nas je tako prijazno sprejela. Ob čaju ali kakavu poklepetajo in se tudi kaj obdarijo. Naši učenci z veseljem Bojani prinesejo piškotke, ki so jih sami spekli v učnem stanovanju CIRIUS Vipava.

LOČEVANJE ODPADKOV

Naši fantje (Mark, Aleks in Dominik) pridno praznijo koše za ločeno zbiranje odpadkov v prostorih CIRIUS. Na posebnem mestu zbirajo tudi plastične pokrovčke v dobrodelne namene ter odhajajo na delo v Kamp Tura, kjer dela potekajo skozi celo leto.

Mentorica Tina Koren

 

Modul 5:

POMOČ PRI SAMOOSKRBI S SADJEM IN ZELENJAVO IN GOSPODINJSKA OPRAVILA

VISOKE GREDE

Od februarja 2021 dalje smo lahko zopet pričeli z delom v visokih gredah. Prenovili smo stare grede ter na novo postavili nove tri: prebarvali les, pripravili ves potreben material in zemljo. Pripravili smo sadike zelenjave, zelišč, ki že uspevajo v novih gredah.

Kako smo postavili nove visoke grede

 Najprej smo deske premazali z zaščito.

Uporabili smo laneno olje.

Potem smo jih sestavili.

 Grede smo znotraj zaščitili s plastično folijo.

Nato smo grede napolnili z vejami, listjem, kartonom, volno, slamo in zemljo.

Posadili smo zelenjavo, zelišča in rože.

 Žan ŽIVIC

 

SKRB ZA KOKOŠI

Kako skrbim za kokoši

Odprem kokošnjak, da se kokoši popasejo.

Zamenjam vodo.

Nasujem hrano.

Poberem jajca.

Dominik Česnik

 

Po dolgem času smo spomladi 2021 ponovno lahko v svoj dom pripeljali naše kokoške. Zopet skrbimo za njihov dom, hrano, one pa nam podarijo jajčka.

KOKOŠKE V ČASU ZAPRTJA CIRIUSA ZARADI KORONAVIRUSA

Prišel je petek 13. marec 2020, ko smo učenci in učitelji izvedeli, da se bomo morali za nekaj časa posloviti od naše šole in ostati doma. Takrat se je pojavilo vprašanje – kaj pa kokoške? In prav kmalu so našle svoj začasni dom, saj je g. Franc iz Dupelj pri Vipavi prijazno ponudil, da lahko prevzame skrb zanje.

G. Franc pove, da so Pepa, Daka in Ulka (kot so jih poimenovali naši učenci) zelo pridne in vsak dan nesejo jajca. Na nov dom so se hitro privadile, saj je prostoren in večino dneva preživijo zunaj. Dobile pa so družbo – 8 zajčkov in 10 novih kokošk. Vseeno pa se bo lepo vrniti nazaj v šolo, k svojim učencem.

 

Vsak dan skrbimo za naše kokoši. Učenci sodelujejo pri hranjenju kokoši, pobiranju jajčk in čiščenju kokošnjaka.

Mentorica Andreja Fak

Naše kokoši pridno nesejo jajca. Zahvaliti se moramo učencem in učenkam, ki so vključeni v Modul 5, ki zanje pridno skrbijo: jih hranijo, počistijo in spravijo jajčka.

 

GOSPODINJSKA in DRUGA OPRAVILA
VISOKE GREDE

Jeseni smo visoke grede uredili in zasadili s podtaknjenci žajblja in sivke, posadili smo česen in peteršilj.

Spomladi smo na visoke grede posadili nekaj zelenjave in v lončke posejali zelišča, da bomo z njimi zasadili visoke grede.

Presadili smo jagode 

ZELIŠČNA SOL in SUŠENJE SADJA

Nabrali smo zelišča in pripravili zeliščno sol.

Sušili smo jabolka in kivi.

 

Naše izdelke smo ponudili na novoletni tržnici.

Mentorica Andreja Fak

DELO NA DALJAVO

Učenec Dominik Česnik

Modul 6:

KREATIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

PRIPRAVA INTERVJUJEV

V okviru modula 6 je naša učenka Blažka opravila intervjuje z znanimi Slovenci. Med njimi sta bila triatlonec Tine Lavrenčič ter pevec skupine Zvita Feltna Blaž Gec. 

Spoznala je tudi novinarko Ano Štokelj, ki nam je predstavila poklic novinarja in vso opremo, ki jo potrebuje za snemanje na terenu. RBlažka je opiskala tudi vipavski oddelek Lavričeve knjižnice, kjer nama je prijazna knjižničarka Valentina razkazala knjižnico, predstavila delo knjižničarke, pokazala nekaj zanimivih knjig za ustvarjanje ter povabila k sodelovanju v nagradni igri.

Celoten članek si lahko preberete na spletni strani:

https://www.mojaobcina.si/vipava/novice/program-dodatnega-usposabljanja-1.html

Mentorica Katarina Rudolf Kavčič

OBISK GLEDALIŠČA

PRVIČ V GLEDALIŠČE PO NOVE PRIJATELJE

V okviru projekta PDU (Program dodatnega usposabljanja), ki se v letošnjem šolskem letu zaključuje, je učenka obiskala SNG v Novi Gorici. Kot je bilo že večkrat omenjeno, projekt sofinancirata Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

V soboto, 23. aprila, sva se z Blažko odpravili v SNG Nova Gorica na ogled predstave Bimberli, v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor. Pred predstavo sva se sprehodili v okolici gledališča. Videli sva Goriško knjižnico Franceta Bevka, čudovit park in velike svetleče stolpnice. Pred predstavo sva si ogledali še notranjost gledališča in razstavo risbic, ki so jih pripravili otroci. Ko pa je bil čas za predstavo, sva skupaj poiskali številke sedežev, ki so bili zapisani na vstopnici. Kmalu so se zatemnile luči in predstava se je začela.

V predstavi smo spoznali deklico, ki je imela namišljenega prijatelja – bunka Bimberlija. Bimberli je bil dekličin najboljši prijatelj, a z odraščanjem je postajal vse večji in v hiši zanj ni bilo dovolj prostora, zato je moral oditi na Otok spominov. Na poti proti Otoku spominov sta deklica in Bimberli srečala veliko odraslih ljudi, ki so se spominjali svojih bunkotov.

Predstava je v širšem smislu govorila o odraščanju in poslavljanju od otroške igrivosti in  brezskrbnosti. Kljub vsemu pa je to tudi opomnik za odrasle, da moramo kdaj pa kdaj tudi mi zopet na plano potegniti svoje otroške spomine, nagajivosti in radoživosti.

Za zaključek lepega dneva sva se odpravili še na sladoled v bližnjo slaščičarno.

Mentorica Katarina Rudolf Kavčič

Zavod PRISTAN

Larisa zelo rada pomaga drugim ljudem, zato smo skupaj z zaposlenimi in stanovalci sodelovali in iskali različne možnosti kreativnega preživljanja prostega časa.

S stanovalci se igra razne družabne igre, se pogovarja o različnih temah, z njimi poje. Ob lepem vremenu Larisa stanovalce na invalidskih vozičkih pelje na sprehod.

Larisa se je najprej naučila pravilnega postopka priprave na delo – umivanje rok, pravilno rokovanje s priborom. Tako sedaj za stanovalce že pripravi sok ter jim ga razdeli. Večkrat pomaga tudi pri pripravi na obrok – stanovalcem razdeli pribor, krožnike, skodelice.

Larisa se zelo veseli druženja s stanovalci Centra starejših Pristan Vipava in jim pomaga. Sodeluje pri obisku Tačk pomagačk, terapevtskih psov. Hvala vsem, ki so ji omogočili to izkušnjo.

Mentorica Tina Koren

USTVARJALNE DELAVNICE

V šolskem letu 2019/20 se je v projekt vključila tudi Jasmina. Njene želje glede dela so bile vezane predvsem na druženje, pogovor. Tako z mentorico veliko hodi na sprehode in kavice ali sladoled v bližnjo kavarno, kjer Jasmino že poznajo in z njo tudi klepetajo. Ob slabšem vremenu pa veliko ustvarja – šiva, riše, izdeluje voščilnice za njene prijatelje ipd. Utrjuje tudi uporabo elektronke pošte in dopisovanje s prijatelji. Decembra je obiskala razstavo božičnih dreves in se udeležila plesa ob živi glasbi skupine Ne joči pevec. Februarja pa je Jasmina obeležila kulturni dan s proslavo.

Mentorica Tina Koren

Tudi drugi učenci z mentorico modula preživijo prosti čas zelo kreativno: opravijo kakšno delo v učnem stanovanju, spečejo piškotke …

… ali ustvarjajo kaj drugega.

inCastra

V petek, 27. 9. 2019 sva se z učenko Lariso odpravili na InCastro, dogodek, kjer se predstavijo ajdovska podjetja in društva. Prizorišče dogajanja je bilo na ajdovskem letališču, kjer so bile stojnice z zelo pestrim in zanimivim programom. Učenka je obnovila znanje pravilnega ščetkanja zob, pomena razkuževanja rok, si ogledala nekaj fizikalnih poizkusov ter se preizkusila v pravilnem ločevanju odpadkov. Vse je natančno in pravilno razvrstila. Vključila se je tudi v pogovor o škodljivosti tobaka in alkohola. Sodelovala je v raznih družabnih igrah in kvizih ter za vse opravljene naloge prejela lepe nagrade. Natančno sva tudi pregledali vsa razstavljena letala. Prav posebna izkušnja pa je bila tudi voden ogled tovarne Mlinotest, kjer so nam predstavili celotno zgodbo od žita pa do testenih, kruha ipd. Skratka, obe sva se imeli zelo lepo in poučno. Gremo veselo naprej novim izzivom in izkušnjam naproti.

Mentorica Tina Koren